KOMPLife
..::cesty::..
Porýní 2010
©KOMP 1999, 2021

30.07.2010 úterý

Start v 10:30 hodin a v 12:03 hodin nábřeží v Praze, přistoupil Kuba a hurá na Frankfurt nad Mohanem. Na Rozvadově jsme poobědvali, jinak cesta více méně bez problémů a asi v 18:30 jsme v pohodě dorazili k Jugend…, kde se kluci vystěhovali z auta. Mi a O se tam vyčurali. Pak jsme přeparkovali auto na druhou stranu řeky a šli se podívat po Frankfurtu – mosty, kolotoče, uzeniny, památky. Po cca 2 hodinách prohlídky průjezd Mainz až za Wiesbaden a na parkovišti v … spánek.

31.07.2010 sobota

Budíček v 8 nebo 9, popjetí k vyhlídce nad Rýnem – Niederheimb. Tam jsme u parkoviště v lesíku posnídali a prošli si okruh k památníku…., dále s vyhlídkou na řeku, hradem, jeskyní a zpět po „parohách“ k autu, kdy proběhl oběd. Dále jsme popojeli opět kolem Rýna, všude plno promenád, hotelů, předzahrádek a dost teplo. Na Rýnu plno lodí. Odbočili jsme od řeky na skálu Loreley, kde se konal nějaký open festival. Prošli jsme zahradu u hotýlku s nádhernými výhledy na Rýn. Po té posun směrem na Koblenz. Procházka centrem k soutoku Rýna a Moselu – deutsche Ecke. U soutoku lanovka přes řeku na hrad na protějším břehu. Odjezd kolem Moselu. Před…..odbočka stranou od řeky a na konci odbočky v lese spánek kolem 22. Hodiny.

01.08.2010 neděle

Vstávání po deváté, mytí snídaně a asi v 10:15 vycházka po místní stezce k Ökostation s Waldhotelem a lesními zvířátky. Návrat k autu kolem půl jedné. Oběd na lavičce u potůčku. Sjezd znovu zpět k Moselu, cesta kolem řeky. Průjezd vesničkami – vinařskou oblastí – vinice, Weinfesty, hrady, kostely. Kolem 17:30 – příjezd do vesničky Wolf – procházka 300 m po vsi – při hledání ubytování. To se podařilo – vila Michelle – pokojíček s balkonem v rodinném domě. Moc pěkný výhled na okolní vinice. Očista, vaření večeře – špagety, konzerva, koukání na atletiku. Po 22. Hodině procházka vesnicí a asi kolem 1 hodiny spaní.

02.08.2010 pondělí

Vstávání v 8:30 hodin, mytí, čaj. V 9:30 snídaně. Po 10:30 vycházka k zřícenině kláštera a vinicemi k řece. Po 12. Hodině odjezd směrem na Trier. Zastávka v Kues. Příjezd do Trieru cca 14:30. Procházka do centra, poobědvání okurky v parčíku. Porta Nigra, Dom, …..lázně, před tím zahrady…..Chvilka hledání rodného domu K.Marxe. A pak návrat téměř stejnou cestou k autu. Kolem 19. Hodiny odjezd. Zastávka před Lucemburskými hranicemi – večeře na molu. Popojetí přes Lucemburské hranice, vpravo podél hranic a před Echternachembrückem zastávka na parkovišti. Procházka přes opravovaný most, nad řekou kolem elektrárny. Po návratu k autu spaní cca v 22:30.

03.08.2010 úterý

S občasným probráním vstávání po 11. Hodině. Mytí, pronouzení atp. Vaření polívčičky a kafíčka. V 12:15 oběd a po 13. Hodině odjezd. Přes Echternach, Diekirch, Erpeldange. U Lipperschaidu zastávka po projetí tunýlku. Vycházka k řece po cestě Buurschter Plage. S vyhlídkou na hrad. Po půl páté pokračování směr Waterloo. Průjezd zkratkou – cca 2 km kostek – a asi v 21 hodin příjezd k Waterloo. Ještě cestou večeře na parkovišti. Waterloo je pěkný kopeček se lvem nahoře, infocentrum, parkoviště a 2 kavárny, restaurace. Obešli jsme kopec, kousek se prošli, Mi vlezl dírou v plotě nahoru. Myli jsme se a převlékli. Přejeli jsme na sousední parkoviště a cca v 22:30 šli spát.

04.08.2010 středa

Vstávání v 8:39 – mytí a snídaně. V 9:30 nakouknutí do infocentra a kolem 10. Hodiny odjezd směr Francie. Průjezd a zastávka v Charleroi – nic, jen rozmlácené silnice. V 13 hodin vjezd do Francie a přes Grivet u la Chapelle de Walcourt oběd. Od rána více méně pořád prší. Silnicí kolem řeky Meuse, plno lesů, občas vesnička. Zastávka v Monthermé – nábřeží, most, kamenné domky. Kolem 16- hodiny příjezd do Charleville-Méziéres. Průjezd městem a před pátou ubytování v F1. Klasické mytí, vaření – špagety, konzerva, káva. Povalování, opočívání a cca v … spaní.

05.08.2010 čtvrtek

Vstávání po 9. Hodině. Po snídani, balení atp. asi v 11:15 odjezd. „Zkratkami“ přes Nouzonville za soutok Meuse a Semois a pak podél Semois – občas hezké kamenné mosty. Oběd na břehu u jednoho takového mostku – vločky s mlékem. Odpoutání se od Semoi a přes Bouillon a Arlon do Lucemburku. Procházka městem cca 18-20:00. Pškné hřiště s lodí, pohled na hrad. Poté na 2. pokus odjezd směr německé hranice – Remich. A Nenning. Kus za Lucemburkem jsme se na parkovišti s lavičkami navečeřeli – 3 chody – a po doplnění nafty jsme přejeli hranice a za nimi na parkovišti zalehli ke spánku. Něco po desáté.

06.08.2010 pátek

Mi budík cca 9:00 – vaření čaje, snidaně. Odjezd směr Saarbrücken. Napojení v Merzigu na řeku Saaru. Ve Voelklingenu – procházka městem (13-15:00 hod.) k ocelárnám (v UNESCO). Poté projetí Saarbrückenem a za ním na „městském parkovišti“ cca v 15:00 oběd. V Sarreguernines přejezd hranic s Francií a pokračování poklidným francouzským venkovem – Hrbitzheim, Diemeringen, Ingwiller, Bouxwiller do Saverne – po hledání ubytování cca v 20:00 v F1. Vyvařování, mytí, Tv… A pak spaní.

07.08.2010 sobota

Vstávání po 9. hodině, obvyklá mašinérie. Mi procházka kolem plavebního kanálu. Ze Saverne směr Dabo, spoustu kopečků, výjezd na skálu s hrádečkem Rocher de Dabo. Přes Strasbourg. V Oppennau odbočka vlevo na zelenou silnici. Průjezd údolím kolem 1000 m. kopečky. Kolem vodopádu. Cca 15 – 15:30 oběd na vyhlídce do dalekého zalesněného údolí. Schwarzwaldstrasse. Po mnoha serpentinách a motorkách, překonání cca 1030 m.n.m., příjezd do Baden – Badenu. Procházka 20 minut městem k Trinkhalle – „vetešnictví“ a zpět pěší zónou. Přes Gernsbach a Bad Herrenalb, Pforzheim do Maulbronnu. Krásný klášterní komplex s hrázděnými domky, velkým kostelem. Cca 1 km ze centrem zastavení na parkovišti. Večeře – poslední polévky, mytí, spaní.

08.08.2010 neděle

Vstávání cca 6:30 za vytrvalého deště. Rychlý start za lepším počasím. Přes Bretten nájezd na dálnici. U křížení D5 a D6 na parkovišti, když konečně přestalo lejt, ranní úprava, vaření a snídaně. V 9:00 hodin odjezd do Frankfurtu. Před 11. Hodinou jsme dorazili k ubytování. V 11 naložili kluky. Se zastávkou na jídlo a s vykládkou Kuby v Mirovicích jsme krátce po šesté dorazili domu.