KOMPLife
..::cesty::..
Příbuzná Morava 2005
©KOMP 1999, 2021

13.08.2005 sobota

Nadešla chvíle CH a my usedáme ve čtyřech do našeho narychlo opraveného, částečně vypíglovaného stroje a upalujeme na jih zaplnit páté sedadlo. Takto posíleni vyrážíme na zteč na východ ležících žírných moravských polí, luk a strání, kde ještě stále dávají lišky dobrou noc. Ola třímající s nadvládou volant nedává třeboňským, hradeckým, telčským, třebíčským ani medříčským zákrutám sebemenší šanci a škrtí je v samém rozpuku. Křižanovská restaurace rozhrne nejednu vrásku na čele a v odpolední přeháňce tak můžeme zvesela vpadnout do nestřežených libochovských dvorů. Slunné odpoledne trávíme bezcílným potulováním po okolních cestách a jen co se setmí padáme s úlevou do horizontu.

14.08.2005 neděle

Pokračování moravských zatáček na sebe nenechalo dlouho čekat a v dohledu jsou třináctipatrové popelavě bílé brněnské hradby. My ale míříme kousek stranou do Želešic, kde po troše bloudění a troše štěstí absolvujeme druhou etapu. Ani se moc nepářeme s obědem, protože před námi je dnes ještě etap několik. V první řadě je potřeba dopravit Karlu na místo k tomu určené, ze kterého spolu s Jindřiškou startují za svým bulharsko-rumunským stopařským dobrodružstvím. Ruku v ruce s tím je potřeba najít zastrčenou uličku na kopečku a vyměnit pár (nikoli genetických-to už je za námi) informací. Nálada bujará, otěže splašené - ženeme se na Černou Horu. Srbů se není třeba tentokráte bát, neboť tady panuje citelná převaha moravských bratří a hlavně sester. Během stmívání v dešti kličkujeme po objížďkách ke svému dnešnímu cíli.

15.08.2005 pondělí

Před zpáteční cestou si dáváme krvavou hostinu páně a pak krátkou instruktáž pro chovatele domácích plazů. Kapky neodkladně bijí na ústup a tak podlehneme tomuto šálení a zbaběle prcháme na západ. A už tu jdou vesty v nových ocákaných zatáčkách, ne nezbytně tak divokých, ale silně zkrocených rukou neochvějnou a bystrou. Obžerstvovací stanice nabízí potravu nejen pro naši drožku, ale i pro utrmácené poutníky, kteří svatou horu sice nenašli, ale tím spíše o tom budou sáhodlouze vykládat. Deštivý závoj budiž jim chvějivým svědkem...