KOMPLife
..::cesty::..
Šumava 2003
©KOMP 1999, 2021

Čtvrtek 25.12.2003

Opět nemobilně (i když Karla mobilová) jsme překonali nechuť k vstávání na první svátek vánoční a vydali se ranním busem do kovosviťácké chaty kousek od vleků u Nových Hutí. Míla nám dovezl věci na zastávku, jídlo napěchované do dvou tašek nám pak dovezl přímo na Hutě, kde si s KVJ také zaběžkovali. Cestu autobusem nám prozářilo ranní slunce Obloha se ale po chvíli zatáhla. Vnutili jsme se na pokoj, abychom zde nechali bágly a hlavně Karly ceniny, nasadili lyže a Ola s Petrem vyjeli na sjezdovku a KM vyrazili do mrazivého slunce na zahřívací kolečko na Pláně, Hřebenovku, Zlatou Studnu, Horskou Kvildu, Kvildu a od Tremlů lesem nad sjezdovku. Pak přes Přilbu na Pláně a po zelené lesem zpátky nad sjezdovky. Tady se jukli na sjezdující dvojici a v půl třetí už čistí lyže před chatou. KVJM jsou už ale stejně v prachu či spíše ve sněhu. Fotbálek, večeře a nějaká ta hra.

Pátek 26.12.2003

Ráno vyráží OP opět na svah a KM opět na Horskou Kvildu a dál na Filipovu Huť, Modravu a odtud podél Modravského potoka vzhůru na Březník. Vjíždíme do luzenského údolí. Harmonie okolí, umocněná výhledem na Luzný, zastavuje na chvíli čas. Přesto se ručička hodin blíží ke třetí hodině, když sjíždí od Březníku. Z Filipovy Hutě v houstnoucím šeru lesem směrem na Kvildu. Riskují odbočku průsekem. Mají štěstí a dostávají se k Tremlům. Teď už zbývá jen se v úplné tmě vyškrábat do stráně nad sjezdovky. Srpek měsíce s večerkou je povzbuzují. Dolů opuštěnou sjezdovkou a odbočka k chatě. Tady se všichni setkávají krátce před sedmou. Ola už je poměrně nervní a ani večeře jí náladu nespraví. Zato Mirek je po šesti Platanech v pohodě.

Sobota 27.12.2003

Další den si Karla mění roli s Olou, která s Mirkem míří na Hřebenovku a Přilbu. Před sjezdem k Olšince se Ola vrací na oběd a Mirek pokračuje na Kvildu. U Olšinky si vyzkouší parakotouly. Přes Bučinu se propracuje na Knížecí Pláně a pak na Borová a Svinná Lada. Tady potkává nějakou oprudnou dvojici, která si neomaleně razí cestu stopou a nemá se k tomu, vyklidit dráhu profesionálovi. Až smích ho upozorní na to, že je to Petr s Olou. Před čtvrtou se trojice hrabe po sjezdovce směrem k chatě. Opět nábuch a pár her.

Neděle 28.12.2003

V neděli vyrážíme všichni vzhůru po sjezdovce přes Olšinku na Kvildu. Na Bučině obědváme a pak na Stráž a Prameny Vltavy. Sjíždíme ke Kvildě a odbočujeme k Tremlům. Vyjíždíme přes les nad sjezdovku. Ta už je vyklizená a tak si Ola může vyzkoušet akrobatické lyžování spojené s ochutnávkou sněhu. Pořádný nábuch a fotbálek prokládáme chipsy, televizí, kartami a nějakým tím pitím.

Pondělí 29.12.2003

Poslední celý den vyplňuje každý po svém. Karla krouží na Přilbě, Petr na svahu, Ola v obchodě a Mirek směřuje přes Zlatou Studnu, Horskou Kvildu, Modravu. Odtud ho vede dvojice stop v zářícím sněhu přímo podél břehu Roklanského potoka a nabízí neuvěřitelné kreace ledových ker. Kolem Oblíku se dostává až na Poledník. Tady v půl druhé obrací a z Modravy razí na Černohorskou nádrž. Pak na Filipovu Huť a páteční zpáteční cestou. Stoupání od Tremlů zledovatělým korytem dá zabrat. Na chatu dorazí Mirek chvíli před šestou s 65 km v běžkách. Porce k večeři odpovídají výkonu. Kanasta, záchod, mariáš jsou zpestřovány kytarovým vystoupením ostatních ubytovaných.

Úterý 30.12.2003

Dnes zbývá jen dopoledne. Ola s Petrem jsou opět na svahu, Karla na běžkách. Stejně tak Mirek, který jede na Pláně, pak na Šindlov, Borová Lada, Zvěřín, Hutě a zase na Pláně. Ve dvanáct se všichni scházejí na oběd sestávající ze zbylých zásob. Sbalit a absolvovat tři autobusy. K večeři dojídáme kapříka a už se těšíme na Silvestra Staloneho, bowling, hry, víno, ženy (možná i zpěv). Jupí, jupí, jupí jou.

Naběžkovali jsme od 40 (P) do 222 (M) km, nasjezdovali od 0 (M) do 150 (P) km, nachodili od 5 (M) do 15 (O) km a autobusem urazili 130 km.