KOMPLife
..::cesty::..
Východní Čechy 1998
©KOMP 1999, 2021

Karla se vylepšovala ve volejbalových technikách na Karlově a tak se na cesty vydala jen zbylá trojka. Nejprve provedla kontrolu na Karlově s následnou cestou do Příbrami. Další v pořadí byla trasa přes Prahu s návštěvou hradu, letiště a ZOO a následný přesun na severovýchod.

Vyrazili jsme v podmračeném ránu a den nás nezklamal. Proudy deště nám umyly nejen auto. Naštěstí při obhlídce hradu se obloha občas aspoň zjasnila, a tak jsme kouzlili nějaké ty úsměvy na foto. Vyšli jsme si i na Petřín a pak se vrátili k autu u Hradčanské. Přesunuli jsme se na letiště, zaparkovali na hodinu a seznámili se s cvrkotem v hale i na ranveji. Nabrali jsme letové řády všech možných společností, abychom se mohli opájet představou letu přes oceán. Ale to si ještě čtyři roky budeme muset počkat. Zatím jsme tedy raději naklusli zpátky do auta a přejeli do Tróji. Zaparkovali jsme pod zámkem a v hustém dešti spořádali oběd. Přes zámek jsme se dostali do ZOO a udělali důkladnou prohlídku. Petr znalý encyklopedií však nevykazoval takové nadšení jako dříve Karla. Tak jsme to zabalili a přes Poděbrady vyrazili na Hradec. Před cílem jsme však přerušili pro tmu a schrupli v autě u silnice.

Déšť si hezky bubnoval a ráno to nevypadalo o moc veseleji. Snadno jsme zdolali pár kilometrů do Hradce Králové a měli tak možnost obdivovat sestavu hradeckých věží. Ještě něco na zoubek a už nás vítají barokní sochy před zámkem v Novém Městě n/Metují. Ani interiér nás nezklamal, ale hlavní perlou je zajisté zámecká zahrada se zastřešeným mostem a skvělým rozvrstvením. Dlouho procházíme všechna zákoutí, ale nakonec přece jen pokračujeme dále do Náchoda. Ani zde nám nezůstává zámek se zahradou nic dlužen. Opět si po prohlídce interiérů hrajeme na schovávanou v zahradě. Z náměstí pak vzhlížíme potěšeně na zámek, ve kterém jsme před chvílí byli. Teď už zastavujeme v Ratibořicích a přemýšlíme, kteráže "Babička" to tu vlastně bydlí. Po prohlídce zámku si v altánku dopřáváme zasloužený oběd. Spěcháme dát sbohem rodnému domku B. N. a za chvíli už zase jedeme dál. Poslední atrakce nás čeká v safari ve Dvoře Králové n/Labem. Auto necháváme na přilehlém soukromém parkovišti, kde se cítíme dost opuštěně. Ani uvnitř zoologické není zrovna narváno. Asi za to může počasí. Vynecháváme projížďku místním autobusem a raději šlapeme po svých. Některá zákoutí působí docela věrohodně a my se na chvíli ocitáme v divoké Africe. Ale než nás stačí sežrat nějaká šelma, slyšíme hlášení, že se blíží zavírací hodina. Využíváme svozového busu a máváme všem těm buvolům, nosorožcům a antilopám, kteří tu na rozdíl od nás můžou zůstat. Čeká nás noční jízda přerušená večeří a pak teplá písecká postýlka.